weer de brand
Home » Tips voor een brandveilige badkamer

Tips voor een brandveilige badkamer

  • Inspecteer en reinig je ventilator regelmatig. De stofophoping kan het risico op oververhitting vergroten en kan een goede koeling in de weg staan. Het stof kan toiletpapierdeeltjes bevatten die gemakkelijk brandbaar zijn. De reiniging kan worden gedaan met perslucht, waarbij er goed op moet worden gelet om zoveel mogelijk stof van de ventilatormotor te verwijderen. Dit is ook een goed moment om te kijken naar eventuele verkleuring op de isolatie van de ventilatormotorwikkeling. Dit kan wijzen op oververhitting. Indien er enige verkleuring is op de motorontwikkeling, is het tijd om de ventilator te vervangen. Dit is een donkerbruine aanslag.
  • Een functie met een tijdschakelaar om de ventilator te bedienen zorgt ervoor dat de ventilator zichzelf kan uitschakelen. Dit verminderd de tijd dat deze onbeheerd draait, wat het risico op brand verkleind. Een tijdschakelaar met een maximale looptijd van ongeveer 30 minuten is voldoende om de vochtigheid te laten verdwijnen en tegelijkertijd de tijd dat de ventilator zonder toezicht werkt te minimaliseren.
  • Vervang je oudere ventilator met een nieuwer model, waarin thermische beveiliging zit. Voornamelijk wanneer de ventilator enige vorm van oververhitting vertoond of vóór 1990 is geïnstalleerd. Een nieuw vantilatormodel bevat schakelaars die de ventilator zullen uitschakelen, wanneer een vorm van brand ontstaat.
  • Tekenen van een lager defect is een goed moment om je ventilator te vervangen. Wanneer de ventilator veel lawaai maakt, is het tijd om deze te vervangen. Dit geluid klinkt vaak als schuren of raspen.

Voorkom brandwonden! Help mee