weer de brand
Home » Nieuws » Rookmelders verplicht

Rookmelders verplicht

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om rookmelders te hebben. Er moet minstens één rookmelder hangen op iedere verdieping van het huis waar je woont. Dit geldt ook voor huurders, waarbij zij deels verantwoordelijk zijn voor de rookmelders. De regel geldt al een aantal jaren voor nieuwbouw woningen, maar vanaf deze datum zal dit dus ook voor oudere gebouwen gelden. In onze webshop kan je verschillende melders aanschaffen. 

Wat betekent dit voor mij?

De rookmelders hoeven niet te hangen in gedeeltes waar niet gewoond wordt, bijvoorbeeld de kelder of de zolder. Het is wel belangrijk de melder opgehangen wordt in ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, bijvoorbeeld de gang. Voor kamerwoningen zoals studentenhuizen zijn de rookmelders verplicht in iedere kamer. Hier is de verhuurder in dat geval in eerste verantwoordelijk voor het plaatsen van rookmelders. Volgens het Bouwbesluit is het echter wel mogelijk om de huurder of de persoon die er op het moment woont verantwoordelijk te stellen. Echter kan de huurder dan wel aangesproken worden voor het vervangen van de batterijen.

Waarom?

De regel is aangeschaft door de aanpassing van het Bouwbesluit, waarin de voorschriften staan waaraan een veilige woning aan moet voldoen.

Voorkom brandwonden! Help mee