weer de brand

Een brandende kwestie

Home » Thema’s en tips » Blusdeken

Blusdeken

Een blusdeken of een branddeken heeft als doel om zuurstof weg te halen bij de brand en deze te stoppen. Door het vuur te bedekken met de blusdeken, kan er geen zuurstof meer bij de brand komen en wordt het vuur sneller gedoofd. Ze zijn geschikt om te gebruiken bij een eventuele kleine rand of om iemands kleding te blussen. Ze werken alleen niet zo goed als een brandblusser of brandslang, omdat ze geschikt zijn voor kleine beginnende brandjes. 

Waarom een blusdeken?

Als eerste is de blusdeken makkelijk te gebruiken. Je hebt er niet veel kennis voor nodig en is daarom gemakkelijk door iedereen bruikbaar. Het is dus handig om deze te hebben bij een kleine en beginnende brand. Hierdoor kan er worden voorkomen dat een klein brandje zich uitbreidt tot een grote brand. Daarnaast is de blusdeken effectief bij een persoon die in brand staat. Je moet op dat moment de blusdeken strak rond de kleding en de persoon wikkelen, zodat de zuurstof uit de kleding gaat en het vuur wordt gedoofd. Lees in de infographic hoe je dat doet. 

 

 

Bekijk de infographic

Vlam in de pan

Gebruik bij een vlam in de pan geen blusdeken! Uit veel onderzoeken, waaronder van de Nederlandse Brandwonden Stichting blijkt dat dit voor meer leed zorgt in verband met persoonlijke veiligheid. Hieruit bleek dat veel blusdekens niet werken bij een vlam in de pan waar olie of vet in het spel is. Hierdoor hebben veel mensen zich bezeerd. Blus de brand dus niet met een blusdeken, en natuurlijk ook niet met water. Bekijk welke blusmiddelen bij welke brand past.

Wanneer een brand ontstaat in een pan, kan je het beste de brand doven door een deksel erop te zetten. Dat doe je zo:

  1. Bedek als eerst je handen, je wilt geen brandwonden.
  2. Dek de pan af door een deksel erop te zetten. Kijk wel goed of deze ook daadwerkelijk past.
  3. Zet de warmtebron uit.
  4. Doe ook de afzuigkap uit. Hier zit vaak vet op en daardoor kan een steekvlam ontstaan.
  5. Laat de pan met de deksel staan, totdat je zeker weet dat de brand is gedoofd en alles is afgekoeld.

 

Voorkom brandwonden! Help mee