weer de brand

Voor elke brand een blusser

Home » Thema’s en tips » Brandblusser

Brandblusser

De brandblusser wordt gebruikt om kleine, beginnende branden te blussen. Hier zit een blusstof in die ervoor zorgt dat de brand gedoofd wordt. Deze kunnen op verschillende locaties aanwezig zijn, bijvoorbeeld huizen, bedrijven, kantoren, auto’s of boten. Branden kunnen namelijk overal voorkomen. Deze ontstaan vaak door onoplettendheid, onveilig gebruik of brandstichting. Er zijn voor elke brand verschillende soorten brandblussers met het geschikte blusmiddel. Het is van belang dat je de juiste gebruikt, indien er brand uitbreekt. 

Soorten brandblussers

In een brandblusser zit een blusmiddel dat onder druk staat. Hieronder bestaan weer verschillende soorten blusstoffen:

  • In een ABC- poederblusser zit poeder. Deze heeft een groot blusvermogen en heeft zes maal de blussende werking van die van koolstofdioxide.
  • Een brandblusser met water is een goedkoop middel om een brand te blussen en heeft een groot koelend effect. Een nadeel aan een brandblusser met water is dat deze niet gebruikt kan worden bij onderdelen met brandende olie of benzine. Daarbij is het ook gevoelig voor vorst.
  • De brandblusser met schuim zorgt ervoor dat het zuurstof wordt weggenomen van de brand. De schuimblusser is gevuld met een schuimvormend middel in combinatie met water. Deze is zeer geschikt voor kantoor of in huis.

 

 

 

 

 

  • Koolstofmonoxide blussers zorgen ervoor dat de warmte bij de brand wordt weggenomen. Deze kun je herkennen aan de zwarte expansiekoker of sneeuwkoker aan het einde van de slang.
  • Een BC- poederblusser is een mengsel van natriumcarbonaat en kaliumcarbonaat.
  • Een D- poederblusser is speciaal voor brand bij metalen. Deze blusser heeft een speciale lans en spuitmond.
  • Vetblussers hebben een speciale blusstof die ook wel wet chemical wordt genoemd en specifiek bedoeld is voor een brandende frituurbak. Het heeft een emulgerende eigenschap, om zo de pan af te dekken met een afsluitende laag.

Brandklasse types

Welke brandblusser je precies nodig hebt, hangt af van een aantal factoren. Eén van de factoren hangt af van welk materiaal er precies in brand staat. Bij olie moet je bijvoorbeeld een andere brandblusser gebruiken dan bij hout. En loop na het doven van de brand vooral niet weg, maar controleer ook daadwerkelijk of de brand volledig uit is en niet opnieuw opflakkert. Branden worden onderverdeeld in verschillende brandklassen. Bij de blusmiddelen staat waar deze precies geschikt voor is en waar je deze het beste bij kan gebruiken. Het is dus niet mogelijk om elke brandblusser voor alle soorten branden te gebruiken. De brandblussers bevatten soms verschillende letters. Deze specificeren welke soort branden je ermee kan blussen.

  • Brandklasse A

Deze branden zijn bij materialen van vaste stoffen, zoals hout, papier en meubels. Bij brandklasse type A kan je het beste waterblussers, schuimblussers of ABC- poederblussers gebruiken. Bij materialen kan je beter geen water gebruiken, dit geleid namelijk en kan extra kortsluiting veroorzaken.

  • Brandklasse B

Dit soort type branden komen voor bij vloeibare stoffen, zoals benzine, dieselolie en alcohol. Om deze branden te blussen kan je het beste CO2-blusser, schuimblusser, ABC of BC- poederblussers gebruiken.

  • Brandklasse C

Type brandklasse C zijn branden van gassen zoals propaan, aardgas of LPG. Het belangrijkste om hier als eerste te doen is de gaskraan dichtdoen, om zo explosiegevaar te verkleinen. Bij dit soort branden kan je het beste ABC, BC- poederblussers of een CO2- blusser gebruiken.

  • Brandklasse D

Dit is brand van een metaal zoals aluminium, kalium, magnesium en metaal. Hierbij moet je een D- poederblusser gebruiken gebruiken.

 

 

https://youtu.be/GTzdF0Q-xPI

  • Brandklasse E

Brandklasse type E is komen te vervallen in Nederland, omdat dit elektriciteitsbranden zijn. Elektriciteit kan wel een oorzaak zijn van brand, maar brand zelf niet. Een kortsluiting kan bijvoorbeeld zorgen voor brand in de computer. Hierbij staat de computer wel in de brand, maar de elektriciteit niet. Deze valt eigenlijk onder brandklasse A, maar is wel belangrijk om te vermelden.

  • Brandklasse F

Dit zijn branden van (frituur)olie en vetten zoals bakolie en frituurvet. Bij dit soort branden kan je het beste schuimblussers of vetblussers gebruiken.

Voorkom brandwonden! Help mee