weer de brand

Boem = Ho!

Home » Thema’s en tips » E-bike

E-bike

De e-bike wordt tegenwoordig steeds populairder. Deze fietsen zie je steeds meer op straat en steeds meer mensen maken er gebruik van. Een mooi apparaat, maar ook brandgevaarlijk. De accu van een e-bike werkt namelijk vrijwel altijd op een lithium- ion batterij. Deze batterijen worden vaak gebruikt, omdat het een licht materiaal is en een grote capaciteit heeft. Naast de positieve kenmerken van deze batterijen, zijn er ook een aantal zaken waar extra op gelet moeten worden.

Het begint bij jezelf

Schade en brand voorkomen aan je e-bike begint bij jezelf. Je kan dus zelf verschillende maatregelen ondernemen om eventuele gevaren te voorkomen. Voorzichtig gebruik is hier van belang. De accu wordt in de loop der tijd namelijk steeds minder stabiel, dus voorkom stoten tegen de accu. En wanneer je de accu laat vallen, leg deze dan even opzij en breng deze wanneer je kan naar een specialist. Door de val kan er kortsluiting ontstaan.

 

Tips

Er zijn enkele tips waarmee je brand met de e-bike kan voorkomen.

  • Wanneer je de e-bike wilt opladen, is het beter om dit niet in huis te doen.
  • Zet de e-bike op een stabiele ondergrond en zorg dat de accu niet kan vallen.
  • Wanneer het koud is, is het niet verstandig om de e-bike en de accu in je verwarmde huis te zetten. Houd in ieder geval de accu in de garage.
  • In de winter wil je misschien niet altijd met de fiets. Echter is het wel verstandig om de e-bike alsnog soms te gebruiken, ook als het koud is. De accu werkt namelijk beter wanneer deze zo nu en dan wordt gebruikt en opgeladen.
  • Als je de fiets ergens mee naartoe neemt, is het van belang dat deze veilig vervoert wordt. Hetzelfde geldt voor de accu. Een veiligheidskoffer voor de fietsaccu is daarbij handig.

 

Controleer de accu!

Gevallen met de e-bike? Waarschijnlijk kijk je meteen wat de schade is aan jezelf, je kleding en je fiets. De staat van de accu zal niet het eerste zijn wat je controleert. Toch kan door een scheurtje in de accu een gevaarlijke situatie ontstaan. Als een beschadigde accu aan de oplader wordt gezet, kan het in brand vliegen en ontploffen. Laat na een incident met je e-bike dus altijd de accu controleren!

Voorkom brandwonden! Help mee