weer de brand

Versleten? Vervangen!

Home » Thema’s en tips » Elektrische deken

Elektrische deken

Wanneer de dagen weer kouder en korter worden, halen veel mensen hun elektrische deken weer uit de stoffige kast. Echter vergroot dit wel het risico op brandgevaar. De elektrische deken staat in de top 10 van brandoorzaken met elektrische apparaten. Jaarlijks zijn er ongeveer tien ongevallen betreft kortsluiting van een elektrische deken.

Tegenwoordig worden voornamelijk nog de moderne elektrische deken gebruikt. Deze voldoen aan scherpere veiligheidseisen vergeleken met de oudere versies. Let dus vooral ook bij oudere modellen goed op. Vooral ouderen maken soms nog gebruik van deze dekens, dus let als familielid hier ook goed op. Wanneer je eenmaal slijtage ziet, vervang dan de elektrische deken. Dit geldt natuurlijk voor zowel de nieuwe en de oudere versies. Volgens de brandweer zijn er nog een aantal maatregelen die je kan nemen:

  • Vouw bij het eerste gebruik de deken goed uit en test de deken, terwijl je er bij blijft staan.
  • Vouw je elektrische deken niet op, maar rol deze op. Wanneer je de deken opvouwt, kunnen de bedradingen die erin zitten breken en kan er kortsluiting ontstaan.
  • Wanneer je deken niet gebruikt, trek dan de stekker eruit. Hierdoor kan je oververhitting voorkomen en dus ook het risico op een eventuele brand.
  • Vervang de deken bij ouderdom. Tegenwoordig gaan de dekens ongeveer 7 jaar mee, maar let goed op bij slijtage.
  • Plaats rookmelders.

Tegenwoordig zijn er ook elektrische deken met een timer. Stel je hebt de deken na drie uur nog steeds aan, dan schakelt de deken automatisch uit. Neem bij de aanschaf van een elektrische deken deze optie goed mee. Dit kan veel leed voorkomen.

 

Voorkom brandwonden! Help mee