weer de brand

Blijf weg uit de rook!

Home » Thema’s en tips » Gevaren van rook

Gevaren van rook

Een brand in huis is altijd gevaarlijk. Niet alleen het vuur, maar ook de rook is minstens zo gevaarlijk. Rook veroorzaakt jaarlijks zelfs meer slachtoffers dan vuur. De rook die vrijkomt bij elk type vuur is een combinatie van deeltjes en chemicaliën die worden geproduceerd door een onvolledige verbranding van koolstof houdende materialen. De rook kan veel verschillende chemicaliën bevatten. Deze deeltjes en chemicaliën kunnen variëren en zijn afhankelijk van de soort verbranding, hoeveel zuurstof er in de ruimte is en de brandtemperatuur.

In een korte tijd veel rook inademen kunnen acute effecten veroorzaken. Rook is irriterend voor de ogen, neus en keel. Wanneer rook in de ruimt komt, neemt het zuurstofgehalte in de ruimte af. Hierdoor is er op een gegeven moment te weinig zuurstof. Dit kan uiteindelijk tot de dood leiden. Verbranding kan leiden tot de vorming van chemicaliën en deze kunnen direct letsel veroorzaken, wanneer deze in contact komen met je huid en slijmvliezen. Uiteindelijk kan dit zorgen voor het verstoren van de normale bekleding van je luchtwegen. Dit kan voor zwelling, instorting van de luchtwegen en ademnood veroorzaken. De meest voorkomende irriterend chemische stoffen die in rook zitten zijn zwaveldioxide, ammoniak, waterstofchloride en chloor. Bovendien kan de hoge temperatuur van de rook ook thermische schade aan de luchtwegen veroorzaken. Lees hier hoe je het beste de rook buiten de deur houdt.

Symptomen rook

Er kunnen veel symptomen komen kijken bij de inhalatie van rook. Tekenen zoals roet in de luchtwegen of verandering in huidskleur kunnen nuttig zijn bij het bepalen van de mate van letsel. Een aantal symptomen zijn:

  1. Hoesten: eenmaal wanneer de slijmvliezen in de luchtwegen geïrriteerd raken, scheiden deze meer slijm af. Het slijm is vaak helder of zwart, afhankelijk van de mate van verbrande deeltjes die zich in de longen en luchtpijp bevinden.
  2. Kortademigheid: doordat er te weinig zuurstof in het bloed komt, kan het voorkomen dat je direct letsel krijgt aan je luchtwegen. Op dat moment word je kortademig.
  3. Heesheid
  4. Ogen: de ogen kunnen rood en geïrriteerd raken bij de aanraking van rook. De hoornvliezen kunnen ook brandwonden hebben.
  5. Huidskleur: bij te hoge inademing van rook kan je huidskleur veranderen naar bleek tot blauwachtig.
  6. De hoeveelheid roet in de neus kan aantonen hoeveel rook je hebt ingeademd.
  7. Zodra de afgifte van zuurstof of het gebruik hiervan wordt afgeremd, zullen cellen in je lichaam afsterven. Koolmonoxide is hierin de belangrijkste doodsoorzaak bij het inademen van rook.

Voorkom brandwonden! Help mee