weer de brand

Rustig slapen

Home » Thema’s en tips » Kabels en opladers

Kabels en opladers

Vind jij het ook zo gemakkelijk om ’s nachts je telefoon of laptop op te laden? Je hebt deze dan niet nodig en ’s morgens is de batterij weer 100% vol. Toch zitten daar wel wat risico’s aan. Voornamelijk wanneer je niet weet dat deze risico’s in elk hoekje zit, is het gevaarlijk. Vandaar dat het belangrijk is om de gevaren te erkennen, maar ook te herkennen.

De risico’s

Het eerste risico is dat mensen er niet bij zijn, wanneer hun elektrische apparaat wordt opgeladen. Het tweede risico is dat mensen hun elektrische apparaat ‘overladen’. Voor de brandveiligheid is het namelijk beter om de oplader uit het apparaat te halen, wanneer deze volledig is opgeladen. Wanneer je deze in het apparaat houdt, kan er oververhitting ontstaan. Ook wanneer de laptop of smartphone op een ondergrond ligt waar het zijn warmte niet kwijt kan, dreigt oververhitting en daardoor brand. Het beste is om je laptop ’s nachts uit te zetten en overdag op te laden in een ruimte die voorzien is van een rookmelder. En wat je smartphone betreft: leg die in ieder geval nooit onder je kussen of op een zachte ondergrond tijdens het opladen. De warmte kan dan niet weg en het risico ontstaat dat de batterij vlam vat.

  • Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing van de fabrikant en volg deze ook op.
  • Gebruik alleen de originele oplader van de fabrikant of degene die geleverd wordt.
  • Houd de batterij niet in de volle zon en laat deze ook niet te koud worden.
  • Laad de batterij minimaal eens in de drie maanden op.
  • Wanneer de batterij beschadigd is of hervormd, leg deze dan buiten en lever ‘m zo snel mogelijk in.
  • Ga niet zelf aan de slag bij het onderhoud van de batterij. Laat dit door een deskundige doen.
  • Leg het apparaat of de batterij op een ondergrond die stabiel en niet brandbaar  is.
  • Laad de batterij overdag op.
  • Wanneer het apparaat vol is, haal de stekker uit het stopcontact.
  • Laad de batterij op in de buurt van een rookmelder.

 

Slechte kabels vaak oorzaak van brand

Denk jij bij een beschadigd kabeltje: Jammer, maar met een stukje tape erom doet ie het nog? Heel begrijpelijk, want oplaadsnoertjes zijn best duur, zeker als je de officiële, goedgekeurde gebruikt. Als je meerdere opladers nodig hebt kan de verleiding groot zijn om online een paar goedkope exemplaren te bestellen. Maar deze laders, vaak van buiten de Europese Unie, zijn onbetrouwbaar en een veel voorkomende oorzaak van brand in huis. Gebruik dus geen alternatieve goedkope kabels, maar alleen de opladers van de fabrikant. En is een kabeltje beschadigd, probeer het dan niet op te lappen, maar vervang het voor een nieuwe.

Kabelhaspels

Ook is het bij kabelhaspels belangrijk dat je hier goed op let bij het uitrollen. Zitten er geen knopen in en kan de stroom goed door geleiden? Wanneer je een klusje gaat doen, rol dan de kabel ook helemaal af. Ook als je maar een klein stuk van de kabel nodig hebt. De opgerolde kabel wordt anders te heet door de stroom die erop staat en kan zo in brand vliegen.

Voorkom brandwonden! Help mee