weer de brand

Controleer je pelletkachel!

Home » Thema’s en tips » Pelletkachel

Pelletkachel

Ook pelletkachels zijn brandgevaarlijk. Er zijn mogelijk duizenden onveilige pelletkachels in Nederland. De branden kunnen ontstaan door bijvoorbeeld installatie- en onderhoudsfouten. Hierbij laten installateurs of doe-het-zelvers de rookgasafvoer bijvoorbeeld met een horizontale pijp in de gevel uitmonden, terwijl dit met een verticale pijp boven moet uitkomen. Bij deze fout kan door winderig weer de levensgevaarlijke rookgassen de woonkamer binnen komen.

Brandoorzaken

Ook ziet de brandweer vaak dat er een enkelwandige in plaats van een dubbelwandige pijp wordt geplaatst. Daarbij wordt er regelmatig de rookgasafvoer van voormalige gaskachels gebruikt, terwijl deze niet geschikt is voor houtgestookte apparaten.

Tot slot blijkt het dat mensen vaak nog stoken met de verkeerde pellets, waardoor er te veel houtresten blijven liggen in het rookkanaal. Hierdoor kan sneller een schoorsteenbrand ontstaan. Ook denken mensen dat het rookkanaal van een pelletkachel niet geveegd hoeft te worden.

 

Onderhoud pelletkachel

  • Lees de gebruiksaanwijzing van de pelletkachel goed door. Hierin staat de onderhoudsinformatie voor het specifieke model.
  • Wacht met het schoonmaken tot de pelletkachel is uitgeschakeld en afgekoeld.
  • Leeg regelmatig de aslade en het branderbakje. Kijk in de gebruikersaanwijzing van je pelletkachel hoe vaak je de lade moet legen.
  • Maak de pelletkachel dagelijks schoon met een aszuiger. Dit voorkomt het ophopen van as in de kachel, wat brand kan veroorzaken. Het beste is om hier gebruik te maken van een speciale aszuiger. Een normale stofzuiger kan stuk gaan door het as.

 

  • Maak het kachelruitje schoon. Hierdoor heb je eerder zicht op een eventuele verbranding. Bij een slechte verbanding wordt het ruitje zwart.
  • Controleer elk half jaar de rookgasafvoer en maak deze schoon. Je haalt de knop van het T- stuk, leegt deze en neemt deze vervolgens af. Dit voorkomt een verstopping en verkleint het risico op een eventuele schoorsteenbrand.
  • Haal er jaarlijks een specialist bij voor een grote onderhoudsuitvoering. Hierbij maakt de specialist de ventilatoren schoon, wordt de elektronica gecontroleerd en worden diverse onderdelen bekeken.

Voorkom brandwonden! Help mee