weer de brand

Voorkom leed

Home » Thema’s en tips » Brand/koolmoxidemelders

Brand/koolmoxidemelders

Een rookmelder zal reageren bij de rookverschijnselen van een brand. Hierbij zal de melder de brand signaleren en zal het je waarschuwen door het geven van een alarmsignaal. De melder kan ook in verbinding staan met de meldcentrale of de brandweer. Deze zullen op dat moment gewaarschuwd worden. Vanaf 1 juli 2022 is in iedere woning een rookmelder verplicht. Deze verplichting bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen, maar in de nieuwe wetgeving staat dat ook in bestaande woningen op iedere verdieping een rookmelder moet hangen. In onze webshop kan je de melders vinden die wij aanbieden. Wil je weten hoeveel rookmelders je nodig hebt? Doe de rookmelderwijzer van de Nederlandse Brandwonden Stichting.

De rookmelder

Uit veel onderzoeken is gebleken dat bewoners meer kans hebben om aan de rook en het vuur te ontsnappen, indien er een rookmelder geïnstalleerd is. Deze kan je bijvoorbeeld waarschuwen tijdens je slaap, wanneer je reukvermogen is uitgeschakeld. Daarbij zijn de meeste dodelijke slachtoffers van een brand door de gevolgen van het inademen van rook. Hoe sneller de brand ontdekt wordt, hoe meer kans je hebt om te ontsnappen. De optische melder is de meest voorkomende rookmelder. Deze werkt op infrarood en zal je waarschuwen bij rookontwikkeling. Binnenin de optische rookmelder wordt een infrarode lichtbundel naar een gevoelige cel gezonden. Wanneer er rook in de baan van de infrarode lichtbundel terecht komt en er verder niets bij de gevoelige cel komt, dan slaat de rookmelder alarm.

 

 

Waar plaats je de rookmelder?

Rookmelders moeten aan het plafond worden gehangen en het liefst op een gedeelte dat middenin de ruimte is, tenminste een halve meter van de muur af. Op iedere verdieping moet minstens een rookmelder hangen. Voor de gang kan je de melder het beste aan het plafond hangen waar de meeste deuren van de slaapkamers uitkomen. Je moet de rookmelder niet plaatsen waar een sterke luchtstroom is, bijvoorbeeld bij de ventilatie of luchtverwarming. Ook moet je de melder niet plaatsen waar de ruimte warmer is dan de rest van de ruimte, of waar waterdampen vandaan komen, zoals de douche of de dampen van bakken en braden. Tot slot wordt het ook afgeraden om een rookmelder te plaatsen in de garage.

Schaf nu een rookmelder aan.

 

Melders voor doven en slechthorenden

Doven en slechthorenden kunnen niet of nauwelijks het alarm horen dat een rookmelder af geeft. Daarom is er een speciale rookmelder ontwikkeld. Het alarm bestaat uit een strobe die felle lichtflitsen geeft en een trilplaat voor onder je kussen, die af zal gaan in geval van nood. De strobe hang je op of zet je ergens neer en zal felle flitslichten afgeven. Deze zijn ’s nachts, maar ook overdag goed te zien. De trilplaat kan je onder je kussen of je matras leggen.  Ook is deze rookmelder koppelbaar. Wanneer je slaapt zal je op dat moment gewaarschuwd worden. Helaas kan dit niet bij alle type melder, maar wel bij alle Wi-Safe 2 melders, de WST-630 rookmelder, de WHT-630 hittemelder en de W2-CO-10X CO-melder. Hierbij zal het alarm afgaan wanneer deze draadloos is aangesloten op het rookmeldernetwerk. Ook kan er een geluidsversterker worden aangesloten. Vaak is de hoge pieptoon niet te horen. Daarom is er ook een draadloze versterker te koppelen aan de rookmelder die een lage frequentie alarm geeft tussen de 85dB en 520Hz.

Schaf nu een melder voor doven en slechthorenden aan.

 

 

 

Andere rookmelders
  • Gekoppelde rookmelders
    Wanneer melders met elkaar gekoppeld zijn, geeft dit extra veiligheid omtrent het opmerken van brand. Zorg ervoor dat je melders dan gekoppeld zijn, dit kan gewoon draadloos. Wanneer een rookmelder afgaat en je hebt meerdere die eraan gekoppeld zijn, betekent het dat de anderen ook af zullen gaan. Hierdoor wordt je eerder gewaarschuwd. Je krijgt hierdoor een grotere overlevingskans. Stel je bent boven aan het slapen en er is beneden brand, dan zal je ook gewaarschuwd worden op de bovenverdieping, terwijl de brand alleen nog beneden is. Een extra optie is om deze te verbinden met de rookmelders van de buren, zo kan je elkaar ook nog beschermen en waarschuwen.
  • Slimme rookmelders
    Een slimme rookmelder geeft je niet alleen een waarschuwing door middel van een geluidssignaal of een alarm, maar kunnen ook gekoppeld worden aan andere apparaten. Zo kan je gebeld worden, een melding krijgen op je telefoon of een e-mail ontvangen waarin wordt aangegeven waar precies een brand wordt gedetecteerd. Dit kan door middel van rook, maar ook door een temperatuurstijging. Een extra optie bij sommige slimme rookmelders is dat deze elektrische apparaten kunnen uitschakelen die in de buurt zijn, of eventuele rolluiken kan openen. Een voorbeeld van een slimme rookmelder is de Google Nest rookmelder.
  • Rookmelders op het lichtnet
    Rookmelders hebben een batterij nodig. Wanneer er geen batterij in zit, dan zal de rookmelder op ten duur niet meer werken. Hoelang de rookmelder met een batterij het volhoudt, hangt af van de batterij. Voor een rookmelder op het lichtnet heb je een stroompunt in het plafond nodig. Hierdoor krijgt de rookmelder continu stroom, waardoor deze niet meer kan uitvallen door de batterij. Daarnaast hebben de rookmelders op het lichtnet wel een backup batterij voor in het geval dat de stroom uitvalt. Een groot voordeel dus, want je hoeft niet de batterij te vervangen en de rookmelder is minder snel leeg. Wanneer er eventueel een stroomstoring is, dan zal de rookmelder door de batterij wel blijven werken. Zo kan je dus alsnog gewaarschuwd worden bij een brand in huis.

De Hittemelder

De hittemelder is een apparaat dat de hitte in de ruimte meet en detecteert, wanneer deze te heet wordt. In plaats van rook, zal deze dus een melding geven wanneer het te heet wordt in de ruimte. Hierdoor kan de hittemelder een brand signaleren. Deze melders kunnen het beste worden geplaatst in ruimtes waar dampen, stof of rook snel voor komen. Denk bijvoorbeeld aan keukens, de badkamer of garages. Het type melder dat je ophangt, hangt af van de ruimte waar je deze wilt plaatsen. Ruimtes waar veel dampontwikkeling of rookontwikkeling is, bijvoorbeeld de badkamer, zijn niet geschikt voor een rookmelder. In plaats daarvan kan je beter een hittemelder gebruiken. Dit zorgt ervoor dat er geen vals alarm kan ontstaan. Door een rookmelder en een hittemelder te combineren in één ruimte, is het de ideale veiligheid voor in huis.

 

 

 

 

 

Plaatsen van een hittemelder

De plaats waar de hittemelder wordt opgehangen is van belang, anders kan er snel een vals alarm ontstaan. De hittemelder dient het beste geplaatst te worden op 50 centimeter van de muren en de hoeken van de ruimte. De beste plek is in het midden. Ook kan de hittemelder beter niet bij een warmtebron worden geplaatst, bijvoorbeeld de kachel of een cv-ketel. Door de hogere warmte kan dit een vals alarm afgeven.

Schaf nu een hittemelder aan.

 

De Koolmoxidemelder

Koolmonoxide staat ook bekend onder de afkorting CO. Dit is een gas dat vrijkomt bij een onvolledige verbranding van gas of hout. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij een cv-ketel, kachel of een geiser. Echter ruik je dit gas helemaal niet. Een kleine hoeveelheid van koolstofmonoxide kan al leiden tot bewusteloosheid, met verdere gevolgen van dien. Bij een hoge concentratie kan iemand binnen een kwartier komen te overlijden. Jaarlijks overlijden vijf tot tien personen aan de vergiftiging van koolmonoxide en zo’n 200 mensen belanden in het ziekenhuis.

Symptomen

De symptomen van koolstofmonoxide zijn hoofdpijn, een snellere hartslag, misselijkheid of een snel opkomend gevoel van vermoeidheid. Ook raken mensen soms verward van het ingeademde gas. Je kan dit gas niet ruiken, dus let goed op deze symptomen en neem ze serieus.

 

 

 

Plaatsen van een koolmonoxidemelder

Om deze symptomen te voorkomen, kan je beter een koolstofmonoxidemelder ophangen. Die detecteert voor jou de aanwezigheid van dit gas in de lucht. Je kan de koolstofmonoxidemelder het beste ophangen bij een ruimte met een verbrandingstoestel, zoals de cv-ketel, een kachel, openhaard of geiser. Dit zijn eventuele bronnen van koolmonoxide. Hang de melder aan het plafond, ongeveer op een tot drie meter van de CO-bron. Ook moet de melder minimaal 30 centimeter van de muur afstaan. Daarbij hang je deze niet op naast luchtinlaten of uitlaten of andere objecten aan het plafond. Wil je weten hoeveel CO-melders je nodig hebt? Doe dan de CO-wijzer. 

Schaf een CO-melder aan.

 

 

Voorkom brandwonden! Help mee