weer de brand

Stook op een veilige manier!

Home » Thema’s en tips » Schoorsteen

Schoorsteen

De schade van een schoorsteenbrand kan groot zijn wanneer je niet weet wat je moet doen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe een brand in de schoorsteen kan ontstaan, maar ook hoe je deze kan voorkomen. Voornamelijk in de winter komt het voor dat er schoorsteenbranden zijn. Veel mensen beginnen meer te stoken in de wintermaanden en wanneer het koud is. Vandaar dat het belangrijk is om in deze tijd goed alert te zijn op de mogelijke risico’s.

Het ontstaan van een schoorsteenbrand

Een schoorsteenbrand kan ontstaan door het slecht onderhouden ervan. Vaak ontstaat het wanneer de schoorsteen niet goed geveegd is. Hierdoor kan het rookkanaal op dat moment makkelijk vlamvatten door aanslag van creosoot. Dit is erg hardnekkig, erg brandbaar en gaat niet makkelijk weg. Het beste is om dit te verwijderen door een gespecialiseerde schoorsteenveger.

Een andere oorzaak kan een verstopping zijn. Voordat het buiten koud wordt, kan het voorkomen dat vogels bijvoorbeeld hun nestjes in de schoorsteen bouwen, vanwege de beschutting tegen de wind. Daarbij kunnen takken en bladeren ook het rookkanaal blokkeren.

 

 

Het voorkomen van een schoorsteenbrand

 • Veeg jaarlijks je schoorsteen schoon door een expert.
 • Zodra de rook van de schoorsteen zwart wordt, schakel een schoorsteenveger in.
 • Houdt een emmer zand of zout naast de openhaard. Gebruik nooit water om een schoorsteenbrand te doven. Dit zal verdampen en zal zich daarna in de kamer verspreiden.
 • Gebruik droog en schoon hout.
 • Isoleer de schoorsteen goed, hierdoor kan er minder snel vocht van buitenaf naar binnen komen en kan de haard door blijven branden.

De Zwitserse stook methode

Volgens de brandweer is de beste manier van stoken op de Zwitserse methode, zo maak je de kans op een schoorsteenbrand kleiner:

 1. Open de luchttoevoer van je openhaard.
 2. Leg de grote blokken hout in de lengterichting.
 3. Leg dwars er bovenop de blokken van dezelfde grootte.
 4. Leg hier bovenop in de lengterichting blokken van ongeveer drie centimeter dik.
 5. Dwars er bovenop leg je op de vorige laag weer blokken van ongeveer drie centimeter dik.
 6. Plaats vervolgens in de lengterichting twee blokken van ongeveer twee centimeter dik.
 7. Plaats de aanmaakblokjes tussen de laatste twee lagen.
 8. Dek de stapel af met wat sprokkelhout.
 9. Steek de aanmaakblokjes aan.

Voorkom brandwonden! Help mee