weer de brand

Voorkom brand… en waterschade!

Home » Thema’s en tips » Sprinklers

Sprinklers

Sprinklers zijn een goede manier om jezelf, maar ook je eigendommen te beschermen. Het is een goede manier om beginnende branden te beheersen en mogelijk ook te blussen. Vaak komt deze vorm van brandpreventie voor bij bedrijfsgebouwen. Hier staat vaak apparatuur en eigendommen van het bedrijf die van grote waarden kunnen zijn. Sprinklersystemen in woningen komen niet zo vaak voor, maar het kan wel een goede manier zijn om ook in je woning een brand te voorkomen. 

De sprinkler

Sprinklers worden niet geactiveerd door rook. Dit zou een te snelle manier zijn van brand detecteren, waardoor een vals alarm snel kan ontstaan. Brandsprinklers werken op het detecteren van de hitte, net als de hittemelder. Wanneer er een vlam of een brand is, stijgt de hete lucht naar boven en detecteert de sprinkler de brand. Wanneer de lucht heet genoeg is, ontstaat er een kettingreactie. In de sprinklerknoppen zit namelijk een glazen knop met een vloeistof op glycerinebasis. Deze vloeistof zal uitzetten wanneer deze in contact komt met lucht die wordt verwarmd tussen de 135 tot 165 graden. Wanneer deze vloeistof dan uitzet, zal het glas breken in de knop en wordt de sproeiknop geactiveerd.

De spinklerknop is bevestigd met een leiding die is aangesloten op een waterbron buiten een gebouw. Wanneer de warmte wordt gedetecteerd door de sprinkler, zal er een klep opengaan en zal het water onder waterdruk uit de sprinkler komen. Hierbij is het belangrijk dat de druk hoog staat, waardoor het water in een boog naar buiten spuit en het vuur beter kan blussen.

Waarom een sprinklerinstallatie?

  • Sprinklers werken afzonderlijk van elkaar. Dat bekent dat wanneer er eentje afgaat waar een brand wordt gedetecteerd, dat alleen de sprinkler afgaat in dat gebied. Vaak denken mensen dat alle sprinklers op dat moment af zullen gaan, maar dat is niet zo. Als dit het geval was, dan zal in plaats van de brandschade er hevige waterschade ontstaan, wat ook niet wenselijk is. Hierdoor blijft de waterschade beperkt tot het kleine gebied waar de brand is ontstaan. Daarbij laten sprinklers zes keer minder water vrij dan een brandslang. Het is de snelle reactie die eigenlijk de schade van eigendommen beperkt.
  • Er zijn meer bouwkundige mogelijkheden. Door een sprinklerinstallatie te nemen, is er vaak meer ruimte voor lichtere bouwconstructies, grotere compartimenten etc.
  • Niet alleen schade, maar ook de veiligheid van jezelf wordt beperkt. Sprinklers koelen namelijk ook de hete rook die vrij komt bij brand af. De rook blijft daardoor beperkt tot de ruimte waar de brand op dat moment is. Hierdoor kan je sneller en op een veiligere manier gewaarschuwd worden en je weg naar buiten vinden.

Voor de normen omtremt sprinklerinstallaties, ga naar www.brandweer.nl.

Voorkom brandwonden! Help mee