weer de brand
Home » Thema’s en tips » Zet apparaten uit

Zet apparaten uit

Wanneer je apparaten op sluimerstand staan of wanneer deze nog steeds in het stopcontact zitten, dan betekent het niet dat deze ook daadwerkelijk uit staan. Het apparaat verbruikt namelijk nog steeds stroom, wat dus nog steeds brand kan veroorzaken. Het is dus verstandig om je apparaten volledig uit te zetten. Voornamelijk wanneer je weggaat en lang van huis bent. Een extra voordeel hieraan: je bespaart ook nog geld. 

Zet apparaten uit in plaats van stand-by
Als een elektrisch apparaat aan staat, worden onderdelen binnenin het apparaat heet. Dat geldt voor bijvoorbeeld de harde schijf van je computer of onderdelen van je televisietoestel. Als het apparaat op stand-by (de slaapstand) staat, blijven die onderdelen warm. Het is daarom belangrijk dat je je apparaten uit zet in plaats van op stand-by.

  • De warmte kan in combinatie met stof binnenin het toestel brand veroorzaken. Flatscreens, zoals LCD/LED toestellen, produceren veel minder warmte en trekken ook veel minder stof aan. Als je flatscreen televisie alleen in de stand-by kan, dan is de kans klein dat hierdoor een brand ontstaat.
  • Houd elektrische apparaten dus ook altijd stofvrij.
  • Zet je apparaten uit voordat je weggaat van huis. Doe dit met de uit/aan knop, of haal de stekkers uit het stopcontact. Doe dit ook wanneer er eventueel onweer op komst is. Zo voorkom je schade aan je elektrische apparaten.
  • Brand in een woning komt vaak door onveilig gebruik van elektrische apparaten. Bijna alle elektrische apparaten worden warm bij gebruik. Als de warmte niet goed weg kan door opgehoopt stof, is er brandgevaar. Denk aan wasdrogers, televisies, magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventilatorkachels, computers, laserprinters en haarföhns. Wanneer deze apparaten niet uitstaan, kunnen deze alsnog warmte afgeven. Het stof kan hierdoor in brand vliegen.
  • Schaf een stekkerdoos aan met een schakelaar. Op deze manier kan je in één klik al je apparaten uitzetten.

 

Voorkom brandwonden! Help mee