weer de brand

Check de kamers in je huis!

Home » Thema’s en tips » Brandoorzaken in huis

Brandoorzaken in huis

In elke ruimte in een huis kan een brand ontstaan. Het gevaar zit soms in een klein hoekje. Hoe beter je bewust ben van het feit dat er overal brand kan ontstaan, hoe beter je kan voorkomen dat er daadwerkelijk een brand ontstaat. Het is daarom belangrijk om goed te weten waar deze gevaren liggen in elke ruimte van je huis. Zo kan je de gevaren herkennen en op dat moment maatregelen nemen. 

Kluisstore.nl

  • 33% van de branden in huis wordt veroorzaakt door schoorsteenbranden. Dit komt vaak als gevolg van een niet goed schoongeveegde schoorsteen. Voorkom een brand in je schoorsteen met simpele maatregelen.
  • 22% van de branden komen voor in de keuken. Deze keukenbranden ontstaan door een vlam in de pan, apparaten die in brand vliegen en materialen die tegen een hittebron belanden. Er zijn verschillende manieren om een brand in je keuken te voorkomen.

 

  • Tips voor een brandveilige keuken
    • Houd brandbare materialen zoals keukendoeken of papier uit de buurt van het fornuis of apparaten die hitte afgeven.
    • Controleer de gasafsluiting van je fornuis.
    • Ga de apparaten af die je gebruikt hebt bij het koken en controleer of ze allemaal uit staan.
    • Laat geen potten of pannen onbewaakt achter op het fornuis wanneer het vuur aanstaat. Ook is het handig om niet de steel van de pan naar buiten te draaien, waardoor je er tegenaan kan lopen. Tot slot is het goed om je pannen of potten zo ver mogelijk naar achteren te zetten op het fornuis, zodat kinderen er bijvoorbeeld niet bij kunnen.
    • Plaats geen hermetisch afgesloten potten of pannen in de oven, hierdoor kan er ontploffingsgevaar ontstaan.
    • Kruimels in een broodrooster kunnen brand veroorzaken. Zorg ervoor dat deze niet hierin achterblijven.
    • Reinig je vetfilter van de dampkap enkele keren per jaar. De vetresten die hierin achterblijven kunnen voor een flinke brand zorgen.
    • Sluit apparaten in je keuken niet aan via stekkerdozen, maar verbind deze direct met de stopcontacten in de muur.
    • Verwarm geen vet in een pan, maar doe dit in een frituurpan met een werkende thermostaat. Laat deze ook nooit alleen.

 

 

  • 7% van branden in huis komen voort uit de woonkamer. Dit komt vaak omdat hier het meeste gestookt wordt. Ook wordt hier het meest gebruik gemaakt van elektrische apparatuur en kaarsverlichting. Het kan gebeuren dat elektrische apparaten die warm kunnen worden te dichtbij brandbare materialen staan, of dat deze op een ondergrond liggen en te warm wordt en daardoor vlam vat.
  • 6% van branden in huis ontstaan in de slaapkamer. Hier wordt vaak gebruik gemaakt van elektrische apparaten en kabels, bijvoorbeeld opladers. Deze blijven er soms te lang inzitten, wat brandgevaar kan veroorzaken. Ook leggen mensen net als in de woonkamer hun elektrische apparaten op een brandbare ondergrond of onder hun kussen, zoals een smartphone. Voorkom een brand door kabels en opladers met simpele maatregelen.

 

  • Veel mensen zijn niet bewust van de brandgevaren in de badkamer. Toch ontstaat 2% van de branden in huis in de badkamer. Dit kan komen door kortsluiting met water en stopcontacten, maar er ligt nog een gevaar op de loer. Dit is namelijk de badkamerventilator. Deze worden vaak over het hoofd gezien in de onderhoudswerkzaamheden in huis. De badkamerventilator wordt soms een langere periode aangelaten om vocht en dampen uit de ruimte te verwijderen, vaak onbeheerd. Wanneer de badkamerventilator dan uitvalt, kan het brandbare stof dat in de ventilator en de framematerialen zit in brand vliegen. Geef ventilators in huis eens in de zoveel tijd een onderhoudsbeurt!

 

  • Tips voor een brandveilige badkamer
    • Inspecteer en reinig je ventilator regelmatig. De stofophoping kan het risico op oververhitting vergroten en kan een goede koeling in de weg staan. Het stof kan toiletpapierdeeltjes bevatten die gemakkelijk brandbaar zijn. De reiniging kan worden gedaan met perslucht, waarbij er goed op moet worden gelet om zoveel mogelijk stof van de ventilatormotor te verwijderen. Dit is ook een goed moment om te kijken naar eventuele verkleuring op de isolatie van de ventilatormotorwikkeling. Dit kan wijzen op oververhitting. Indien er enige verkleuring is op de motorontwikkeling, is het tijd om de ventilator te vervangen. Dit is een donkerbruine aanslag.
    • Een functie met een tijdschakelaar om de ventilator te bedienen zorgt ervoor dat de ventilator zichzelf kan uitschakelen. Dit verminderd de tijd dat deze onbeheerd draait, wat het risico op brand verkleind. Een tijdschakelaar met een maximale looptijd van ongeveer 30 minuten is voldoende om de vochtigheid te laten verdwijnen en tegelijkertijd de tijd dat de ventilator zonder toezicht werkt te minimaliseren.
    • Vervang je oudere ventilator met een nieuwer model, waarin thermische beveiliging zit. Voornamelijk wanneer de ventilator enige vorm van oververhitting vertoond of vóór 1990 is geïnstalleerd. Een nieuw vantilatormodel bevat schakelaars die de ventilator zullen uitschakelen, wanneer een vorm van brand ontstaat.
    • Tekenen van een lager defect is een goed moment om je ventilator te vervangen. Wanneer de ventilator veel lawaai maakt, is het tijd om deze te vervangen. Dit geluid klinkt vaak als schuren of raspen.

 

  • Brand op de zolder komt in 2% voor bij een huisbrand. Hier plaatsen mensen vaak hun wasdroger, of er ontstaat een elektrische storing. Wanneer de circuits overbelast raken en ertoe leiden dat een stroomonderbreker uitvalt, kan deze hoge mate opname van energie een brand veroorzaken. De circuits worden dan te heet en er kan een vlam ontstaan.
  • Brand in de garage en de berging komt in 3% van de huisbranden voor. Deze worden vaak gebruikt als werkplaats om te klussen. Hier kunnen elektrische storingen ontstaan met als gevolg vlamvorming. Dit kan ook voortkomen uit draden die beschadigd zijn of stopcontacten die overbelast worden. Ook kunnen er vonken ontstaan bij het klussen en kunnen deze brandbare materialen bereiken. Houd dus altijd goed rekening dat deze niet te dichtbij staat.
  • Tips voor een brandveilige garage/berging
    • Inspecteer en upgrade de structuur van je garage jaarlijks.
    • Berg je spullen in de garage op een juiste manier op en verwijder ontvlambare stoffen uit de ruimte.
    • Controleer of alles in je garage wat stroom trekt veilig is aangesloten.
    • Zorg ervoor dat de deur van je garage functioneel en veilig is.
    • Gebruik in de garage een hittemelder in plaats van een rookmelder.
     
  • 2% van de branden in een woning ontstaan vanuit de meterkast. Deze ontstaan vaak doordat er zelf aan de meterkast wordt gesleuteld. Soms worden bepaalde componenten verkeerd aangesloten of worden draden verplaatst en verkeerd aangelegd. Dit wordt vaak gedaan na een stroomstoring in huis. Doe dit dus nooit zelf, maar schakel een specialist in. Een specialist weet op dat moment waar welke draden moeten lopen. Ook is het verstandig om de installatie minimaal één keer per jaar te laten controleren en dat de aardlekschakelaar minimaal twee keer getest wordt. Het wordt door specialisten ook aangeraden om een overspanningsbeveiliging te laten plaatsen in de groepenkast, om spanningspieken door indirecte blikseminslag te voorkomen.

 

Voorkom brandwonden! Help mee