weer de brand
Home » Jacob Jonker

Jacob Jonker

‘Een slecht risico is niet bespreekbaar’

Al 35 jaar houdt Jacob Jonker zich bezig met de acceptatie van brandverzekeringen. Bij Noorderlinge verzekeraars is hij onder andere verantwoordelijk voor de beoordeling van verzekeringsaanvragen voor rietgedekte woonpanden. In dit artikel legt Jacob uit wat zijn werk inhoudt en welke risico’s hij wel en niet accepteert. Ook geeft hij tips ter voorkoming van brand. “In rietgedekte panden ontstaan de meeste branden door met hout gestookte apparaten.”

 

Met zijn bijnaam ‘de pitbull van Noorderlinge’ is Jacob best tevreden. “Een tussenpersoon zei onlangs tegen een collega: ‘Met Jacob ga ik nooit in discussie. Als hij nee zegt, dan accepteren wij dat’. Ik vind dat een compliment, want ik zeg graag waar het op staat. Maar mijn antwoord is altijd gemotiveerd, ik leg bijvoorbeeld uit waarom ik een risico afwijs”, vertelt de geboren en getogen Fries.

Menselijk contact

In 1986 startte Jacob als acceptant bij brandverzekeraar Zevenwouden, één van de voorlopers van Noorderlinge. Die functie bekleedt hij nog steeds, een kort uitstapje naar de buitendienst daargelaten. Zijn enorme kennis en ervaring wordt vooral ingezet voor de beoordeling en acceptatie van rietgedekte panden, waarbij de verzekeringsoplossing vaak maatwerk is. “Rietgedekte woningen met diverse bijgebouwen zijn geweldig mooie objecten om te beoordelen. Maar wat het werk écht leuk maakt, is het menselijk contact met mijn collega’s en de tussenpersonen. Daar geniet ik ontzettend van.”

Voor de beoordeling van een verzekeringsaanvraag kan Jacob via de applicatie StreetSmart vrijwel elk pand in Nederland van de buitenkant bekijken. “Wanneer uit de aanvraag blijkt dat er niet met hout wordt gestookt en ik zie op de (lucht)foto’s geen rookkanalen én het onderhoud van het object ziet er prima uit, dan heeft een lokale beoordeling door onze inspecteurs Pieter of Jos weinig toegevoegde waarde. Ik vraag hen wel na te rekenen of de aangevraagde verzekerde waarde overeenkomt met de herbouwwaarde. Klopt dat, dan krijgt de kandidaat-verzekerde een verzekeringsvoorstel van ons.”

Gastenverblijf

Sommige aanvragen wijst Jacob resoluut af. “Een pand waarvan het dak in slechte staat is, wordt door ons niet verzekerd. En als het rond de bijgebouwen een rommeltje is, wijzen wij het verzoek ook af. Dat deden wij ook bij de aanvraag van een rietgedekte woning met een gastenverblijf dat op drie meter van de woning stond. Bij het huis was alles prima in orde, maar bij het, eveneens met riet bedekte, gastenverblijf kwam de kachelpijp onder het dak uit. Dat is vragen om moeilijkheden.”

Wordt een rietgedekte woning verwarmd door een openhaard, hout- of pelletkachel, dan schakelt Jacob Pieter of Jos in. “De meeste branden in rietgedekte panden ontstaan door met hout gestookte apparaten. In die situaties willen we met eigen ogen zien dat de installatie vakkundig is gedaan. Veel mensen denken dat ze het zelf kunnen, maar het is echt werk voor specialisten.”

Ook objecten met grote bijgebouwen met een afwijkende bestemming worden door de inspecteurs bezocht. “We willen zien wat er in die bijgebouwen gebeurt. Het kan zijn dat daarin bijvoorbeeld aan auto’s wordt gesleuteld of laswerkzaamheden plaatsvinden. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn, mits aan de veiligheidsvoorschriften wordt voldaan. De afstand tot de rietgedekte woning is van groot belang. Hiermee wordt rekening gehouden bij het vaststellen van het premie-promillage en het MPL (maximum possible loss).” Het inspectierapport van Pieter of Jos vertaalt Jacob in een offerte. “Daarin kan de klant zien wat de verzekerde som, de dekking, de van toepassing zijnde clausules en de premie zijn.”

Rookmelders en kippengaas

Zelf heeft Jacob een brandblusser en twee rookmelders in huis en een brandblusser en koolmonoxidemelder in zijn caravan. Zijn ramen en deuren zijn voorzien van SKG** sloten met bijbehorend beslag en sluitkom. “Voor mijn cv-ketel en pelletkachel heb ik een jaarlijks onderhoudscontract afgesloten. Vooral voor de pelletkachel is dat van essentieel belang. Door een gebrek aan onderhoud, bijvoorbeeld het niet laten reinigen van het rookkanaal, het verstopt raken van de ventilator en vervuilde elektronica, ontstaan veel branden door pelletkachels.”

Voor andere huiseigenaren heeft hij ook enkele brandpreventietips. “Plaats in ieder geval rookmelders bij de wasmachine en wasdroger en in de keuken. Gebruik bij voorkeur rookmelders die je kunt aansluiten op de stroomvoorziening. Laat stekkerdozen en snoeren niet over de vloer slingeren of aan een touwtje hangen. Sluit lasdozen goed af, gebruik je cv-ruimte niet als opberghok en voorzie eventuele tl-buizen van stofkappen.”

Verder raadt hij mensen af om in de meterkast stoppen te gebruiken met een automatische schroefzekering. “Als de stroom eraf gaat, kun je zo’n stop er weer makkelijk induwen, maar je moet wel regelmatig testen of ze nog werken. Ze zijn gevoelig voor corrosie, waardoor ze er niet meer uitspringen als er kortsluiting is. Koop normale stoppen, die kosten hooguit een euro per stuk. En voor mensen die een open vuur of houtkachel in huis hebben: de vonkenvanger op de schoorsteen moet van roestvrij staal en met de juiste maaswijdte zijn. Wij hadden ooit een klant die kippengaas had gebruikt, maar dat is geen oplossing. De gaten zijn te groot om de vonken tegen te houden, bovendien gaat kippengaas snel roesten en scheuren.”

Leerschool

Tot slot vertelt Jacob over de harde leerschool van een aantal jaren geleden. Samen met zijn collega’s beoordeelde hij het risico van een woonboerderij als acceptabel, waarna hij de polis opmaakte. Toen er brand uitbrak in het betreffende pand en het aanvraagformulier nog eens werd bekeken, bleek dat hij het risico ten onrechte had geaccepteerd. “Die schade is mij altijd bijgebleven. Ik leerde streng te zijn met acceptatie, secuur te zijn in mijn werk, maar ook te luisteren naar mijn gevoel. Want een slecht risico is voor mij niet bespreekbaar. Wanneer ik na een schade constateer dat ik het risico op dezelfde manier opnieuw zou verzekeren, dan heb ik mijn werk goed gedaan.”

Voorkom brandwonden! Help mee